Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Ελλάδα/Κόσμος10 Ιουνίου 2015

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες, πιθανόν και ώρες, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ, δύο συμπληρωματικά κείμενα προς τους δανειστές. Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό κενό και το δεύτερο είναι ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους.

Εν μέσω σιωπής από την πλευρά των δανειστών, μετά την κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Άγνωστο παραμένει και στην ελληνική αντιπροσωπεία αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραστεί στη σημερινή συνάντηση η αν θα μείνει διακριτικά στα παρασκήνια εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκειά του, κυρίως για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ παρά την περί του αντιθέτου ενημέρωση που είχε ο ίδιος.

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι το «πρόβλημα πλέον στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες είναι της τάξεως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων (μιλούν για 500 ή 700 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας μάλιστα πως αν και τώρα δεν καταλήξουμε σε συμφωνία «τότε είναι σαφές πως κάποιοι στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει να τελειώσουν με την Ελλάδα».

 Η αντιπρόταση

Η αντιπρόταση που απέστειλε στους θεσμούς ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 (οι δανειστές ζητούν 1%)  και από το 1% στο 1,75% για το 2016 (οι δανειστές ζητούν 2%).

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ, η νέα «προσφορά» περιλαμβάνει αύξηση του χαμηλού συντελεστή (φάρμακα, βιβλία, θέατρα) κατά μισή μονάδα από το 6% στο 6,5% και κατά μία ή δύο μονάδες στο μεσαίο συντελεστή (τρόφιμα, ενέργεια κλπ) από 11% σε 12% ή 13%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος η ελληνική πλευρά προτείνει την αγορά από τον ESM  των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (κι εκδόθηκαν επί προεδρίας Ζαν Κλωντ Τρισέ) ύψους 27δις. με στόχο την έκδοση νέων με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό που είναι πολύ υψηλό (8%).

Ταυτόχρονα φαίνεται να προτείνει μια παράταση ως τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2016 χωρίς νέο δανεισμό και με κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας με τους πόρους που οι θεσμοί «χρωστούν» στην Ελλάδα: τα 10,9 δις του ΤΧΣ, το 1,9δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατεί η ΕΚΤ, εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος δανείου, κλπ.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος