Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Ελλάδα/Κόσμος4 Ιουνίου 2015

Στην πλέον κρίσιμη φάση της και με αβέβαιη την τελική έκβαση μπαίνει η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους, καθώς χθες αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να έχουν, αύριο Παρασκευή, νέα συνάντηση, στην οποία αναμένεται να είναι παρών και πάλι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας βοήθειας στη Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως επισημαίνουν η Wall Street Journal και το Γερμανικό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν μετριάσει τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για μια μικρή νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με δύο συγκλίνουσες πηγές, το Eurogroup έχει υποχωρήσει κατά τι στις απαιτήσεις του για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που ζητούσαν ως τώρα.

Επίσης οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται να υποχωρούν και σε κάποια ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Eurogroup δεν απαιτεί πλέον άλλες περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον ενδέχεται δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα διευκολύνει τις απολύσεις.

Παρόλα αυτά σε άλλα θέματα, όπως ο ΦΠΑ και οι συντάξεις, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συγκλίνουν.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος