Επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών στο ΜΚΙΕ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών στο ΜΚΙΕ

Εν Δήμω > Κοινωνική Αλληλεγγύη19 Μαϊου 2015

Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Γερμανικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείου Ελληνικού στα μέσα του Μάη. Η επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί δηλώνει την διεθνή αναγνώριση του έργου του και ήταν πολλαπλά εποικοδομητική γιατί διαπίστωσαν δια ζώσης τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία των συμπολιτών μας.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τη τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από την εφαρμογή 4+ χρόνια  μνημονιακών πολιτικών οι οποίες μας ώθησαν στη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου.  Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα που είχαν αυτές οι πολιτικές στις ζωές χιλιάδων ανασφάλιστων ασθενών που έχουμε περιθάλψει στα 3 1/2 χρόνια λειτουργίας μας.  Εξηγήσαμε τους τρόπους με τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποβάθμισαν συστηματικά  την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με την απομεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ, αφού προχώρησαν στην δημιουργία  νέας δομής (ΠΕΔΥ) απογυμνώνοντάς την όμως  από  προσωπικό, αφού εξανάγκασαν με τα μέτρα τους 3.000 γιατρούς να αποχωρήσουν.  Μιλήσαμε εκτενώς για τα προβλήματα της πρόσβασης των ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων πολιτών σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή) ιατρική φροντίδα.

Συζητήσαμε και τα  δικά τους προβλήματα που προκύπτουν από την συνεχή υποβάθμιση και του δικού τους δημόσιου συστήματος υγείας και την εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση του» σημειώνει το ΜΚΙΕ.

Στην ερώτηση πως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, «τους απαντήσαμε ότι η καλύτερη βοήθεια στο έργο μας είναι η ενημέρωση του Γερμανικού λαού και η άσκηση πίεσης προς την Γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει  την πολιτική της απέναντι στην χώρα μας».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως και οι ίδιοι οι βουλευτές παραδέχτηκαν πως σε μια υφεσιακή κατάσταση είναι λάθος και σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, να μειώνεις τις δαπάνες για την δημόσια υγεία και πως πρέπει να κάνεις προσλήψεις σε προσωπικό προκειμένου να μην έχεις αυτές τις επιπτώσεις. 

Άλλωστε, είπαν πώς αυτό το  εφάρμοσαν οι ίδιοι στην δική τους ύφεση πριν από δέκα χρόνια. «Τις επιπτώσεις της κρίσης στην χώρα μας υπογράμμιζε η έκφραση στα πρόσωπα των ασθενών μας που στεκόντουσαν δίπλα στους Γερμανούς βουλευτές», σχολιάζουν από το Ιατρείο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παράδοση ενός φακέλου με στοιχεία σε κάθε βουλευτή, τον εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου υγείας αλλά και την εκπρόσωπο της Γερμανικής πρεσβείας, ο οποίος περιέχει στατιστικά στοιχεία αλλά και την μελέτη «Επένδυση ελλειμμάτων στο μέλλον – Μελέτη κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη» όπου αναλύονται οι οικονομικές επιπτώσεις από τον  αποκλεισμό των ανασφάλιστων διαβητικών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Η συγκεκριμένη μελέτη υποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι από την μεριά της χώρας μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ΚΑΜΙΑ μελέτη πάνω στις επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές στις ζωές των ανασφάλιστων πολιτών.  Τέλος, μέσα στον φάκελο συμπεριλάβαμε ένα άρθρο του BBC από το 2012 http://www.bbc.com/news/magazine-18073793  που έχει ένα μικρό δείγμα των αδίστακτων πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Κοινωνική Αλληλεγγύη