Νίκη του Κάμερον στη Βρετανία

Νίκη του Κάμερον στη Βρετανία

Ελλάδα/Κόσμος8 Μαϊου 2015

Νίκη των Συντηρητικών με αβέβαιη αλλά πιθανή την αυτοδυναμία δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, με το κόμμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας να ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του. Πολύ κακή επίδοση για τους Εργατικούς του Μίλιμπαντ, όπως και για τους Φιλελεύθερους του Κλεγκ.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας διατήρησε τις οκτώ έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα πακέτο από οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

Σημειώνεται πως απαιτούνται συνολικά 326 έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και στην πράξη περίπου 323 αρκούν, διότι το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin δεν καταλαμβάνει τις έδρες που κερδίζει.

Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 325 έδρες έπειτα από την ανακοίνωση του 70% των αποτελεσμάτων.

Κάμερον: Δυνατή βραδιά

 Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία "πολύ δυνατή βραδιά".

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

"Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", είπε ο Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία "πολύ απογοητευτική" βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

"Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα", είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι "θλίβεται βαθύτατα" για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε - η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους εργατικούς και φιλελεύθερους Δημοκράτες και η Σκωτία πλέον ελέγχεται από το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας που πιθανώς θα αποτελέσει την μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 1945.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος