«Της γης οι κολασμένοι»

Εν Δήμω > Ειδήσεις5 Μαϊου 2015

Οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών κινήσεων των δήμων του νότιου παραλιακού τομέα, με αφορμή την απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση των δημάρχων που εξέδωσαν την ημέρα που στη Μεσόγειο συνέβαιναν τραγικά γεγονότα, καταγγέλλουν την προκλητική και ανάλγητη στάση τους.

Οι εκατόμβες πνιγμένων συνανθρώπων μας «ουδόλως απασχόλησε την συνάντηση των δημάρχων με αντικείμενο το θέμα των προσφύγων».

Μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλεί η σφοδρότητα των φονικών αδιάκοπων πολέμων - στους οποίους ΝΑΤΟ και ΕΕ είχαν άμεση συμμετοχή - των φυσικών, των κοινωνικών καταστροφών και της φτώχειας, μπροστά στην τραγωδία που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, την ημέρα που ανασύρονται εκατοντάδες σοροί πνιγμένων, «οι δημοτικοί 'άρχοντες', δηλώνουν κατηγορηματικά 'πως οι δήμοι μας δεν θα εμπλακούν'…»

»Αναφέρουν πως δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το πρώην αεροδρόμιο σε πρόχειρο χώρο εναπόθεσης ψυχών…

Όμως η εναπόθεση ψυχών υφίσταται ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, όπου κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο μεγάλος αριθμών μεταναστών σε άθλιες συνθήκες. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και έχουμε θρηνήσει και τον θάνατο συνανθρώπου μας. Απλά το έκρυβαν γιατί εξυπηρετούσε την πολιτική της νεοφιλελεύθερης 'διαχείρισης' του θέματος των μεταναστών.

Τόσα χρόνια που οι πολιτικές της 'Ευρώπης φρούριο' καθιστούν τις χώρες υποδοχής και την Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών δεν έβγαζαν μιλιά.

Καμία απαίτηση ή νύξη προς την ΕΕ να συνδράμει ισομερώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που και η ίδια προκάλεσε, πόσο μάλλον στη δημιουργία νόμιμου διαύλου διέλευσης, για την χώρα προορισμού. 

Καμία έκκληση για συνδρομή μπροστά στην φρικτή ανθρωπιστική κρίση.

Πολύ μακριά από τη στάση των Ανθρώπων, συμπολιτών μας  στη Ρόδο, που έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν ζωές.

Πολύ μακριά και από τη στάση του Δήμου Αγ. Δημητρίου που περιέθαλψε και συνεχίζει να συνδράμει με αλληλεγγύη, ομάδα Σύρων προσφύγων (τι έπαθαν άραγε οι δημότες από αυτή την αλληλέγγυα στάση τους προς τους εκδιωχθέντες από το σύνταγμα πρόσφυγες);

Καθώς επίσης και του Δήμου  Ραφήνας-Πικερμίου  που στέγασε άμεσα στο κλειστό Γυμναστήριο Πικερμίου πρόσφυγες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Ευβοίας (στενό Καφηρέα) και περισυνελέγησαν από το λιμενικό».

Οι  επικεφαλής των αυτοδιοικητικών κινήσεων των δήμων του νότιου παραλιακού τομέα, Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου τονίζουν:

«Απαιτείται βέβαια και η πολιτεία να διαθέσει την  απαραίτητη οικονομική στήριξη.

Απαιτείται, όμως, και οι δήμοι να σταθούν στοιχειωδώς πλάι στους πρόσφυγες με ανθρωπισμό, τον οποίο να δείξουν έμπρακτα.

Δεν διερευνήθηκε από τους κ.κ. Δημάρχους ούτε δηλώθηκε καμία πρόθεση ή πρόταση για δημιουργία κάποιας δομής προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, αν και στο κοινό δελτίο τύπου δηλώνουν ότι δεν έχουν ξενοφοβική ή ρατσιστική διάθεση και αντιλαμβάνονται πλήρως την  ανθρωπιστική τραγωδία.

Ορισμένοι προτιμούν να ασχολούνται με την προώθηση και τη στήριξη των απαράδεκτων επιχειρηματικών σχεδίων Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Σχέδια σκανδαλώδη και ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών του λεκανοπέδιου και την απαίτησή τους για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου»

Τέλος, τους καλούν «να αναλογισθούν έστω και τώρα τη στάση τους και να εναρμονισθούν με τα ανθρωπιστικά αισθήματα των δημοτών που είναι αγανακτισμένοι με αυτούς που προκαλούν αυτές τις τραγωδίες, με αυτούς που τις επιτρέπουν και με αυτούς που δεν τις αντιμετωπίζουν». 

                    Οι Επικεφαλής των Δημοτικών κινήσεων 

Μπελιά Ελένη, Δημοτική Κίνηση Αλίμου ΑΝΩ – ΚΑΤΩ  στο Καλαμάκι

Ματόπουλος Θάνος, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  Βάρης- Βούλας-Βουλιάγμένης                                 

Ταστάνης Τάσος, ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ - Αγωνιστική Ριζοσπαστική   Συνεργασία  

Κορτζίδης Χρήστος, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  Ελληνικου-Αργυρούπολης

Κοκκοτίνης Χρήστος, ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ Ανθρώπινη Πόλη 

Μερκουράκης Κώστας, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ  Π.Φαλήρου

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις