Εργατική Πρωτομαγιά

ΑΠΟΨΕΙΣ > Χρονοντούλαπο1 Μαϊου 2015

 Η Πρωτομαγιά έχει οριστεί ως παγκόσμια εργατική γιορτή με αγωνιστικό και διεκδικητικό πνεύμα. Καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα των εργατών  στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση των αιματηρών γεγονότων σ το Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον  των εργατών που διαμαρτύρονταν κατά των άθλιων εργασιακών συνθηκών και διεκδικούσαν την καθιέρωση του οκτάωρου. Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 παρακινούμενα  από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών εργατών.

Βασικό αίτημα ήταν η θεσμοθέτηση του οκτάωρου στην εργασία καθόσον δεν υφίστατο στις ΗΠΑ εργατική νομοθεσία και οι εργάτες εργάζονταν  έως και 14 ώρες την ημέρα ακόμη και τις Κυριακές. Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο πήραν μέρος 90.000 εργάτες ενώ η συμμετοχή στην απεργία έφτασε τις 350.000.

Στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης στους απεργούς, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος συνέβησαν τα αιματηρά γεγονότα. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, κάποιος από το πλήθος πέταξε μία χειροβομβίδα στους αστυνομικούς, η οποία σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και έξι αστυνομικοί από πυρά, που δεν εξακριβώθηκε η προέλευσή τους. Την προηγούμενη μόλις ημέρα, άλλοι 4 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μετά από αυτό οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό και εκτελέστηκαν για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Μοναδικό επιχείρημα του εισαγγελέα, Τζούλιους Γκρίνελ, εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία και θανατώθηκαν.

Αυτά ήταν τα γεγονότα που ώθησαν στην καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως παγκόσμιας εργατικής αγωνιστικής και διεκδικητικής γιορτής και  απεργίας. Όπου δεν μπόρεσαν οι κυβερνώντες να απαγορεύσουν τον εορτασμό, προσπάθησαν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα της προβάλλοντας την ως γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ασφαλώς τα ανθεστήρια επί επταετίας. Λεπτομέρεια, η εργατική Πρωτομαγιά δεν τιμάται ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στον Καναδά. Αντίθετα με νόμο εορτάζεται η ημέρα της εργασίας και στις δύο χώρες την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Έτσι και η ευθύνη για τα γεγονότα αποσιωπάται και εξασφαλίζεται ένα εορταστικό τριήμερο για ανώδυνες για το σύστημα αποδράσεις στην εξοχή.

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Χρονοντούλαπο