Επίθεση Σ. Αραβίας σε Υεμένη

Επίθεση Σ. Αραβίας σε Υεμένη

Ελλάδα/Κόσμος26 Μαρτίου 2015

Πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου, όπου η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη - μια χώρα που μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση - κατά θέσεων των Χούτι, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας πολεμική επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν δέκα χώρες, σύμφωνα με το Ριάντ, με αφορμή την κατάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

"Δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά τις σαουδαραβικές επιδρομές τη νύκτα", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε σήμερα, τη συμμετοχή της στον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό για την υποστήριξη του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέναντι στην προέλαση των παραστρατιωτικών δυνάμεων σιιτών ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.

Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια της Τεχεράνης, την επιχείρηση.

Όταν ρωτήθηκε από το Reutrers αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής αυτής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος