Φρανκφούρτη: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στις εκδηλώσεις κατά της λιτότητας

Ελλάδα/Κόσμος18 Μαρτίου 2015

Εκδηλώσεις κατά της λιτότητας πραγματοποιούνται στην Φρανκφούρτη, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία κόστισαν 1,3 δις. ευρώ. Στις κινητοποιήσεις καλούν το κίνημα blockupy, αριστερές οργανώσεις και φορείς.  

«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια», δηλώνει ο Ούλριχ Βίλκεν, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Φρανκφούρτη, οι διαδηλωτές έκαψαν τρία περιπολικά, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απαντούν με χημικά και καπνογόνα, σε ενίσχυση των αστυνομικών και 2 οχήματα με "κανόνι νερού". Το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις των ακτιβιστών είναι "οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες".

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το κτήριο της ΕΚΤ με κιγκλιδώματα, ενώ έχουν παρατάξει πολλές διμοιρίες στους γύρω δρόμους, υπολογίζεται ότι στην πόλη παρευρίσκονται σχεδόν 10.000 (!) αστυνομικοί και ειδικές αστυνομικές ομάδες.

Φαίνεται ότι οι διοργανωτές του γκαλά των εγκαινίων θα περιοριστούν τελικά σε μία μικρή τελετή εγκαινίων, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος